60th National Academy Award2019: Announced
The Lalit Kala Akademi (LKA) announced 15 winners of the 60th Annual Academy Awards.
All the awardees will be honoured with a plaque, a shawl and prize money of Rs 1 lakh at the 60th National Exhibition of Art, scheduled from March 25 to April 8 at the National Gallery of Modern Art (NGMA) and Sir JJ School of Art.
The winners will also display their artworks at the exhibition.
Lalit Kala Akademi established in 1954 is an autonomous organisation under the Ministry of Culture.
It is headquartered in New Delhi.
The awardees selected by the two-tier jury are:
1. Chandan Kumar Samal (Odisha),
2. Gouri Vemula (Telangana),
3. Hemant Rao (Madhya Pradesh),
4. Hiren Kumar Chotu Bhai Patel (Gujarat),
5. Jaya Jena (Odisha),
6. Jayesh K.K (Kerala),
7. Jitendra Suresh Sutar (Maharashtra),
8. Douglas Maryan John (Maharashtra),
9. Pratap Chandra Chakraborty (West Bengal),
10. Rashmi Singh (Uttar Pradesh),
11. Sachin Kashinath Chaudhari (Maharashtra),
12. Sunil Kumar Viswakarma (Uttar Pradesh),
13. Tabassum Khan (Bihar),
14. Vasudeo Taranath Kamath (Maharashtra) and
15. Veenita Sadguru Chendvankar (Goa).
*60મી રાષ્ટ્રીય એકેડમી એવોર્ડ 2019: ઘોષિત*
લલિત કલા એકેડમી (એલકેએ) એ 60 મી વાર્ષિક એકેડેમી એવોર્ડ્સના 15 વિજેતાઓની જાહેરાત કરી.
25 મી એપ્રિલથી 8 એપ્રિલે નેશનલ ગેલેરી ઑફ મોડર્ન આર્ટ (એનજીએમએ) અને સર જેજે સ્કુલ ઓફ આર્ટમાં આર્ટિસ્ટ 60 મી નેશનલ એક્ઝિબિશન ઑફ આર્ટમાં રૂ. 1 લાખની પ્લેક, શૉલ અને ઇનામ મની સાથે બધા પુરસ્કારોને સન્માનિત કરવામાં આવશે. .
વિજેતાઓ પ્રદર્શનમાં તેમની આર્ટવર્ક પણ પ્રદર્શિત કરશે.
1954 માં સ્થાપિત લલિત કલા એકેડમી એ સંસ્કૃતિ મંત્રાલય હેઠળ એક સ્વાયત્ત સંસ્થા છે.
તેનું મુખ્ય મથક નવી દિલ્હીમાં છે.
બે-સ્તરની જૂરી દ્વારા પસંદ કરાયેલા એવોર્ડર્સ આ છે:
1. ચંદનકુમાર સમલ (ઉડિશા),
2. ગોરી વેમુલા (તેલંગણા),
3. હેમંત રાવ (મધ્ય પ્રદેશ),
4. હિરેન કુમાર ચોટુ ભાઈ પટેલ (ગુજરાત),
5. જયા જેના (ઓડિશા),
6. જયેશ કે કે (કેરળ),
7. જિતેન્દ્ર સુરેશ સુત્ત (મહારાષ્ટ્ર),
8. ડગ્લાસ મેરીન જોન (મહારાષ્ટ્ર),
9. પ્રતાપ ચંદ્ર ચક્રવર્તી (પશ્ચિમ બંગાળ),
10. રશ્મી સિંઘ (ઉત્તર પ્રદેશ),
11. સચિન કાશીનાથ ચૌધરી (મહારાષ્ટ્ર),
12. સુનિલ કુમાર વિશ્વકર્મા (ઉત્તર પ્રદેશ),
13. તબાસુમ ખાન (બિહાર),
14. વાસુદેવ તારનાથ કામથ (મહારાષ્ટ્ર) અને
15. વેનીતા સદગુરુ ચેન્દરવકર (ગોવા).
Hardik from general studies 🇮🇳🙏🇮🇳👍
Share to all your friends Nd they can also help.👍📚📈🙏
Comments
Post a Comment